Grönt och rött te ?



Imorse då jag och ellen satt och drack te så började vi prata dom vad te hade för bra egenskaper och om det verkligen var bättre att dricka te än kaffe. Vi hade en massa olika sorter av te hemma som jag inte ens tänkt på att vi hade för att jag alltid brukar ta Lipton forest fruit som är ett svart smaksatt te.

För att få svar på den stora te frågan så sökte jag lite på Internet och hittade en massa info om olika teers goda egenskaper.

Almänt
Allt te utom ört teer härstammar från plantan Camellia sinensis det som gör skillnaden är hur bladen behandlas efter plockningen.Allt te (utom ört te) innehåller tein som är benämningen av koffein i te. Teblad innehåller mer tein än kaffebönor innehåller koffein men beredda så har de båda dryckerna samma mängd koffein/tein.
Te innehåller också garvsyror som gör att teet smakar beskt om teet stått en stund. Ofta är olika teer blandade med kryddor, blommor och örter för att få fram en viss smak eller egenskap. Några vanligt förekommande är; kryddnejlika, ingefära, ringblomma och blåklint.

Svart te
Det populäraste teet i västvärlden som är ett mycket tacksamt te att smaksätta. Svart te är jästa teblad ger teet fyllig aromatisk doft, kraftiga smak och färg. Växer framför allt i Indien, Kina och Sri Lanka.

Grönt te
Grönt te är teblad som torkats direkt efter plockningen istället för att jäsas. Därför behåller teet sin gröna färg och alla vitaminer och mineraler. Grönt te är det dominerande teet i asien men försäljningen har också ökat i västvärlden med tanke på teets goda egenskaper.
Teet innehåller också mycket flavonider som verkar på samma sätt som antioxidanter. Grönt te är en mycket effektiv antioxidant. Bäst effekt får man om man inte tillsätter mjölk i teet, eftersom mjölken förhindrar upptaget av flavonoider.Den sägs kunna skydda både mot cancer, återförkalkning, högt blodtryck och karies och betraktas därför som rena livselixiret.

Rött te
Kommmer från roibos busken och växer på Cedarbergen i Sydafrika. Rooibosbladen är rika på antioxidanter, mineraler, askorbinsyra, naturligt koffeinfri och fri från oxalsyra. Teet har en låg halt av garvsyra. Rooibos är ett hälsosamt örtte med lätt sötsyrlig smak och kan drickas både varm och kall.
Rooibos innehåller mer än 50% mer antioxidanter än grönt te. Antioxidanterna bryter ner de fria radikalerna, som misstänks vara en orsak till många hälso-problem. Roibos innehåller även ett enzym ”SOD” (Super Oxide Dismutase) som är radikalfri och kan förhindra hjärtsjuk-domar, cancer och osteoporos.


Gult/Vitt te

Ett mycket exklusivt, dyrbart och sällsynt te är vitt eller gult te, som innehåller endast blomknoppar från tebusken. Det sker en mycket liten export av detta te. Förr var det mycket ovanligt för européer att kunna inhandla eller ens bli serverade detta te som anses som kanske den förnämsta sorten av alla teer.

Finns självklart massor av andra sortes teer men jag kan orkar nog inte skriva om alla. Du som är intresserad kan söka mer info på google.
Detta är anledningen till att jag suttit och knarkat te hela morgonen :P

Ska man skriva te, thé eller the? för att alla skriver typ olika.

Uppdatering:

Läste nyss på Ellens blogg att man får bruna tänder av te. Ett faktum som faktiskt är sant och ett stort minus för allt te drickande. Herregu hur skall detta sluta. Tur att man har en mamma som är tandläkare då så att hon kan bleka dem om de blir allt för bruna ;)










Kommentarer
Postat av: ellen

Då om man bara dricker tillräckligt mycket te så borde man alltså kunna äta bränd mat och allt annat som gör att man får cancer! :D(Y)

2010-11-13 @ 19:43:59
URL: http://vikstromellen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0